Metabolik Cerrahi

Metabolik Cerrahi

Niçin Metabolik Cerrahi ?

Verilen diyet egzersiz insulin ve ilaçlar hastanını gününü kurtarmaya yöneliktir.Bir insan ömür boyu egzersiz ve diyet yapsı mümkün değildir.yapılan çalışmalarda 3 yıl boyunca diyiyet ve egzersiz önerilerine uyan hastaların oranı yuzde 5 üzerinde değildir. Bu tedaviler kan şekerini kontrol altına almaya yöneliktir. Ancak cerrahi tdavi ile tip 2 diabet hasatlığından klinik olarak kutulma ihtimali çok yüksektir.

Ameliyatlar Her İki Diabet Tipine Yapılıyor mu?

Ameliyatlar sadece tip 2 diabet hastalarına uygulanmakta. Tip 1 diabetle tip 2 diabet tamamen birbirinden farklı iki hastalıktır. Tip 1 diabette isulin üretimi hiç yoktur. Bu ameliyatlardan fayda sağalanması için insulin üretimi mevcut olmamalıdır. Tip 2 diabette insulin üretimi vardır fakat vücut kullanamaz. Biz bu ameliyatlarla vücüdun kendi ürettiği insulini kulanmasına yardımcı oluyoruz.

Bu Ameliyatlar Nasıl Etki Ediyor

Günümüz yaşamında beslenme şeklimiz yemek yeme alışkanlığımız ve yiyeceklerin içerikleri ve yemek yeme şekli çok değişti . Fabrikasyon , rafine fast food tarzı gıdalarla beslenmeye başladık. Bu tip beslenmenin olumsuz etkileri aslında sindirimin tam olarak tamamlanmasıdır. Yiyecekler ince barsağın son kısmına gelmeden orta kısmında sindirimi tamamlamış oluyorlar. Ancak iyi huylu barsak hormonlarının aktive olupta tokluk hissi oluşması için besinlerin bu sindirim yolunun tamamını kullanması gerekiyor. Eğer tamamını kullanmaıdığı zaman ince barsağımızın son kısmındaki iyi huylu barsak hormonları aktive olmuyorlar. Bu iyi hormonlar vücuttta insulin duyarlılığını ve miktarını artırmaktadır. İnsülinin ekonomik kullanımını sağlar. Metabolik cerrahide barsağın son kısmıyla yiyeceklerin erken tanışmasını sağlar ve isülin duyarlılığını artırır.

Ne Zaman Ameliyat Kararı Vermeliyiz ?

Şeker Hastalığında damar hasarı tanı konulmadan 2 ,3 yıl önce başladığı kabul edilir. Hastalar bu dönemlerde çok önemsemezler , organ kaybı yoktur, şikayetleri kabul edilebilir düzeydedir. Ancak hastalık yavaş ve sinsi şekilde ilerlemeye devam eder . Yani aslın da her şey yolunda gibidir. Bu dönem genelde 10 , 12 yıl kadardır ve hastalar insulin rezevlerini büyük çoğunluğunu kaybederler.

Hastalar ameliyat için klasik tedavi yöntemleri ile kan şekeri kontrol altına alınamaması veya organ hasarı bulguları başladıysa ameilyat önerilebilir. Organ hasarı olmadan ve insulin rezevleri tüketilmeden yapılan operasyonlarda tedavi daha başarılıdır.

Op. Dr. Kerim GÜZEL